10 Kasım 1938


Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Osmanlı Devletine bağlı olan Selanik şehrin de doğdu. Şuan Selanik Yunanistan topraklarında olan bir şehirdir. Mustafa Kemal Atatürk Türk Milleti'nin düşman ve işgalci devletler tarafından ezilmesine dayanamamış Osmanlı Devleti de artık söz geçiremiyor işgalci devletlere, Mustafa Kemal ve arkadaşları işi artık kendilerine bir görev olarak görmüştür.

Mustafa Kemal Atatürk okul yılların da  edebiyata o kadar önem vermiş ki şiiri çok sevmiş, sorumlu olduğu derslere pek önem veremeyeceğini gören öğretmeni, Mustafa Kemal'i uyarmıştır. Mustafa Kemal'e şiir ile ilgilenmemesini eğer şiir ile ilgilenirse yumuşayacağını ve özünü kaybedeceğini söylemiştir. Mustafa Kemal şiire önem vermesinin sebebi şiir yazan arkadaşından etkilenmesidir.

Mustafa Kemal Atatürk, annesinin kendisinin asker olmasını istememesini ve onu uyardığını bildiği halde gizliden asker olmuştur.
Askerlik görevi bu şekilde başladı, gizli görevler ile memleketi karış karış dolaştı. Memleketinin düşman işgaline dayanamamış askerlik görevini bir gizli görevden sonra Osmanlı Devletine bıraktığını telgraf ile bildirmiştir.

Samsun'a 19 Mayıs 1919 tarihin de giderek memleketi düşmanlardan nasıl kurtara biliriz, neler yapabiliriz, milletini aramıza nasıl alırız gibi sorulara cevap bulmak ve memleketi artık yeni bir cumhuriyet devleti kurarak yönetmek için Amasya, Sivas, Erzurum, şehirlerin de arkadaşları ile kongreleri düzenleyip,  millete sözü geçen insanlar ile konuşup çare arıyorlardı.

Osmanlı Devleti ise Mustafa Kemal'in yaptığı bu hareketi vatan hainliği ile suçlayıp yakalanmasını emretmiştir. Mustafa Kemal ise bu durumdan dolayı batıya pek gitmemektedir.

Zaman geçtikçe işgaller artıyor Mustafa Kemal ise gelecek saldırılara karşı planlar yaparak düşmanı devirmeye kararlıydı.
Yaptığı tüm planlar işliyordu düşman bir bir dökülüyordu. Millet artık yeni kurulacak olan TBMM'nin yönetiminin arkasındaydı.
Osmanlı Devleti artık zayıflamış padişah ise yurt dışına kaçmıştır.

Ülke artık Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu TBMM yönetimindeydi. Düşmanlar elinden geldikçe saldırılar yaptı. Çanakkale Savaşı ile topraklarımıza  son darbeyi vurma çalışmaları yapar iken, Mustafa Kemal planlar yaparak ve milletin desteğiyle o zorluklar içinde ülkeyi düşmanlardan kurtardı.

Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923 tarihin de cumhuriyeti kurarak Türk milletinin artık özgür bir yönetim şeklinin oluşmasını sağladı.

Kendisi de artık yavaş yavaş hastalıklar ile mücadele etmeye başladı. 10 Kasım 1938 tarihin de hayata gözlerini yumdu. Kendisi vatan için bir çok emek sarf etti.

"Benim naçizane bedenim bir gün toprak olacaktır ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Yorum Gönder

0 Yorumlar